MET Opera: Wagneri unistus

MET Opera: Wagneri unistus

MET Opera: Wagner's Dream

1h 55min  |  Dokumentaal, Ooper  |  Kinodes alates: 07.05.2012

Wagneri unistus

7. mai 2012 kell 18:30

Susan Froemke dokumentaalfilm Richard Wagneri “Nibelungi sõrmuse” lavaletoomisest Metropolitan Operas

Ootused on kõrged, kui üks parimaid teatrilavastajaid alustab koostööd maailma juhtiva ooperikompaniiga, et tuua lavalaudadele suurejooneline väljakutse: Wagneri eepiline Sõrmuse-tetraloogia, kokku 16 tundi vältav teos, mille helilooja üllitas esmakordselt 1876. aastal. Viimased 130 aastat on Sõrmuse-tetraloogia lavaletoomine osutunud lavastajatele parajaks peamurdmiseks, sealhulgas Wagnerile endalegi, kellel oli raskusi omaenda loomingule seatud tohutute teatraalsete nõudmiste täitmisega. Helilooja piiritu visioon jumalate ning surelike võimuihast ja ahnuse hukutavast jõust nõuab lavaliselt tulemöllu, lendavate sõdalaste, veealuste ning taevaste sündmustike võimsat kujutamist.

Visionäärist lavastaja Robert Lepage, keda iseloomustavad lausa äärmuseni viidud teatraalsed lahendused, võttis kuue aasta eest vastu Metropolitan Opera väljakutse lavastada Sõrmuse-tetraloogia. Susan Froemke filmis Lepage’i loomeprotsessi ja ideede sündi - arvukate tehniliste lahenduste väljatöötamist ja mitmeaastaseid pingutusi, mille tulemusena jõudis põhjapanev ja riskantne produktsioon Meti lavale. Lepage’il, tema Kanada meeskonnal ja nende Ameerika Meti-partneritel tuli nõudliku publiku jaoks ettevalmistusi tehes rinda pista nii tehniliste tõrgete kui võtmelaulja terviseprobleemiga.

”Wagneri unistus” viib vaataja otse loomeprotsessi keskele - Lepage reisib Skandinaaviasse, Eddade maale (mis on lisaks Wagnerile inspireerinud ka J.R.R. Tolkieni kirjutama “Sõrmuste isandat”), kus Islandi ebamaised maastikud pakkusid Sõrmuse-tetraloogiale ainest. Film dokumenteerib protsessi ideestaadiumist kuni muusikaliste ja lavaproovideni.

Produktsioonimeeskond maadleb Meti ajaloo ambitsioonikaima lavastusega, mille krooniks on 90 000 naela maksev lava ("Masin"). See on disainitud arvestama kogu Wagneri stseenide spetsiifikat ning suudab publikule pakkuda võimsat vaatemängu Reini sügavustest tulesõõrini välja. Filmis kajastatakse nii fiaskot kui triumfi - “Masin” tõrgub ooperi avaõhtul, kuid töötab järgmisel etendusel laitmatult ning pakub vapustava elamuse.

Dokumentaal jälgib, kuidas tulevad lauljad toime mitmete heidutavate ja aukartust äratavate rollidega ning ületavad raskusi, mis kaasnevad uuslavastuse tehnilise poolega. Näeme oma karjääri suurimaks rollidebüüdiks valmistuva sopran Deborah Voigti vastakaid tundeid - ühtaegu elevust ja hirmu Brünnhilde kehastamise ees kolmes Sõrmuse-tetraloogia ooperis. Draamat jätkub ka lava taha - kaks päeva enne peaproovi haigestub ootamatult peakangelast Siegfriedi kehastanud tenor, keda seepeale asendab Jay Hunter Morris - nii esietendub lavastus õigeaegselt.

Dokumentaalfilm on intiimne sisevaade ooperiteatri ning lavastamisega kaasnevate riskide maailma. Film dokumenteerib hämmastavat loovust ning vankumatut otsusekindlust, et täita Wagneri unistus - tuua lavale täiuslik Sõrmuse-tetraloogia.

Inglise keeles, ingliskeelsete subtiitritega.

Pikkus: 1.55


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: Susan Froemke


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.