Aki Kaurismäki retrospektiiv: Mees ilma minevikuta

Aki Kaurismäki retrospektiiv: Mees ilma minevikuta

Mies vailla menneisyyttä

1h 37min  |  Komöödia, Draama, Romantika  |  Kinodes alates: 19.09.2022

Viljandi Kogukonnakino toob legendaarse Soome režissööri Aki Kaurismäki retrospektiivi Viljandi kino Centrumi ekraanidele 5. septembrist 21. septembrini! Retrospektiivi kuraatoriks on filmiajakirjanik Tristan Priimägi.

Aki Kaurismäki retrospektiivi neljas film "Mees ilma minevikuta" linastub 19. septembril kinos Centrum kell 19.00.

Film linastub soome keeles ingliskeelsete subtiitritega.

M ärkab kraavis, mäletamata isegi oma nime. Tal ei jää üle muud kui jälle nullist peale hakata ja loota teiste abile. Ilma mäluta mehel seisab ees raske teekond, kus lisaks mälule tuleb taastada ka usk ligimesearmastusse ja leida tee alandlikkuseni.

„Mees ilma minevikuta“ on Aki Kaurismäe ilmselt kõige tuntum film. Soome kõigi aegade esimene võõrkeelse filmi Oscari nominent (kahel järgneval korral on sommidel sama asi õnnestunud vaid eestlaste abiga ja lausa kahel korral, filmidega „Vehkleja“ ja „Kupee nr. 6“) ja Cannes’i filmifestivali Grand Prix’ laureaat. Need tähtsad preemiad ei ole aga niisama antud, sest „Mees ilma minevikuta“ on kaurismäkilikult kuivalt koomiline film, mille intrigeeriv põhiidee - kuidas hakata oma elu uuesti elama pärast täielikku mälukaotust? – võimaldab näidata kaasaegset maailma justkui kõverpeeglis, ilma taustsüsteemita, naeruvääristades selle kohatist pealiskaudsust, ent tõstes au sisse lihtsa inimlikkuse, ligimesearmastuse ja humanismi.

Kaurismäe M on siin veidi nagu „Tulnuka“ Valdis, kes hakkas labidaga pähe saanuna ümbritsevat maailma puhta lehena uutmoodi nägema. „Meest ilma minevikuta“ on liigitatud ka Kaurismäe nn. Soome triloogiasse koos filmidega „Triivivad pilved“ (1996) ja „Äärelinna tuled“ (2006). Meie liigitame selle aga tema parimate teoste hulka.

Tutvustuse autor: Tristan Priimägi

Aki Kaurismäki retrospektiiv:

5. september “Varjud paradiisis” 1986 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

12. september “Hoia rätikust kinni, Tatjana” 1994

14. september “Juha” 1999

19. september “Mees ilma minevikuta” 2002

21. september “Le Havre” 2011 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

Kogukonnakino on Viljandi väärtfilmihuviliste poolt algatatud ettevõtmine, mis toob vaatajateni iga esmaspäeva õhtul väärtfilme, kinoklassikat ja aeg-ajalt mahub programmi ka Erikolmapäevad dokfilmide programmiga kogu maailmast.

Väärt filmielamust toetab Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Viljandi linn ja Forum Cinemas.


Levitaja: FILMSTOP
Lavastaja: Aki Kaurismäki
Osatäitjad: Markku Peltola, Kati Outinen, Annikki Tähti, Juhani Niemelä


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.

Pildid