Bolshoi Ballett: Pähklipureja

Bolshoi Ballett: Pähklipureja

Bolshoi Ballett: Nutcracker (2012)

2h 9min  |  Ballett  |  Kinodes alates: 16.12.2012

Pjotr Iljitš Tšaikovski

„Pähklipureja“

Ballett kahes vaatuses

Juri Grigorovitši stsenaarium E.T.A. Hoffmanni muinasjutu ainetel

(põhineb on Marius Petipa libretol)

Koreograaf JURI GRIGOROVITŠ

Muusikaline juht GENNADI ROŽDESTVENSKI

Kunstnik SIMON VIRSALADZE

Nina Kaptsova: Marie

Artem Ovcharenko: Pähklipureja / prints

Ballett kahes vaatuses

Etenduse pikkus: 2 h 15 min

Nii nagu jõulusid ei oska ette kujutada ilma jõuluvana, kuuselõhna ning kingitusteta, ei kujuta pühadeaega ette ilma „Pähklipureja“ balletita, mida etendatakse üle maailma Moskvas, Lõuna-Sahhalinil, Vilniuses ja Taškendis, New Yorgis ja Indianapolises. Paistab, et ükski koreograaf 20. sajandil – suurest klassikust George Balanchine’ist kuni superavangardse Mark Morris’ini välja – ei ole suutnud vastu panna kiusatusele tungida Tšaikovski muusika raugetesse nootidesse. Mõnede jaoks samastub see lapsepõlve magusate mälestustega, teiste jaoks tähendab katset leida kaasaja proosalisest maailmast üles seda muinasjutulist osa elust, kolmandate jaoks peadpööritavaid pöördeid. Kuid üksnes vähestel on õnnestunud luua koreograafia, mis oleks võrdväärne Tšaikovski erutatud ning lõputult traagilise muusikaga.

Juri Grigorovitš on lisanud naiivsele balletimuinasloole Hoffmannile iseloomulikku müstikat ja salapära. Etenduse keskmes pole mitte traditsiooniline Maiustuste Kuningriik, vaid Drosselmeyeri fantastiline kuningriik, kus kaunis prints ning headus lõpuks alati võidavad, kuid Hiirekuningas ning tema väed on samuti igavesed.

Muutes „Pähklipureja“ filosoofiliseks meditatsiooniks täiusliku armastuse kättesaamatuse üle, on Juri Grigorovitš täitnud selle romantiliseks sisevaatluseks tänu millele on lihtsast lasteballetist saanud 22. sajandi klassika.

Sisukokkuvõte

1. vaatus

Külalised kogunevad Stahlbaumide koju jõulupeole. Nende seas on Drosselmeyer, Marie ja Fritzi ristiisa. Ta on võtnud kaasa suurepärase kingituse: Pähklipureja nuku.

Lapsed ootavad kannatamatult, millal nad saavad näha jõulupuud ning kingitusi. Lõpuks esitletakse külalistele kaunilt ehitud kuusepuud.

Ootamatult ilmub mustkunstnikuks riietunud Drosselmeyer ning lapsed ei tunne teda ära. Salapärase külalise võime äratada mänguasju ellu, võlub, kuid ühtlasi ka hirmutab lapsi. Nende rahustamiseks võtab Drosselmeyer maski eest ning lapsed tunnevad ta ära.

Marie tahab elluärganud leludega mängida, kuid need on juba ära koristatud. Tüdruku lohutamiseks annab Drosselmeyer talle Pähklipureja nuku.

Marie ülemeelik vend Fritz lõhub kogemata nuku. Marie kiigutab katkist lelu õrnalt süles. Fritz ja tema sõbrad panevad ette hiiremaskid ning narritavad Mariet. Tuppa tulevad ka külalised teisest toast ning lahkuvad peale tantsu.

On öö. Marie surub oma hirmu alla ning läheb kuuvalgesse tuppa, kus asub salapärane ja nõiduslik kuusepuu, oma „haiget“ nukku vaatama. Ilmub Drosselmeyer, kuid lahke ristiisa asemel on ta muutunud võluriks ning muudab ühe käeliigutusega kogu ümbritseva teistsuguseks: seinad kaovad, jõulukuusk kasvab suuremaks. Mänguasjad ärkavad ellu ja kogunevad kuuse alla. Hiirekuninga juhtimisel ilmuvad põrandalaudade alt hiired. Nukud on hirmul ja segaduses. Pähklipureja reastab tinasõdurid ning asub hiirte vastu võitlusse, kuid jääb vähemusse. Pähklipureja jääb üksi Hiirekuninga ja tema abiliste vastu. Marie on nuku pärast väga mures. Drosselmeyer ulatab talle süüdatud küünla ning tüdruk viskab selle hiirte poole, kes jooksevad seepeale laiali. Võitlusväljale jääb alles ainult Pähklipureja, kes lamab liikumatult põrandal. Marie ja nukud tormavad talle appi.

Nüüd juhtub ime – Marie ees seisab kaunis Prints-Pähklipureja. Maja seinad kaovad ning Marie ja tema sõbrad seisavad tähistaeva all, muinasjutulise jõulupuu kõrval. Marie ja prints ronivad võlulaeva pardale ning sõidavad kuuseladvas asuva tähe suunas. Nukud järgnevad neile.

2. vaatus

Marie ning Prints-Pähklipureja seilavad oma võlulaevas jõulupuu kuningriiki. Nendega on kaasas nukud. Kuuseladvas asuv täht tuleb aina lähemale.

Nad on peaaegu kuusetippu jõudnud kui neid äkitselt ründavad hiired ja Hiirekuningas. Prints asub taas võitlusse ning võidab.

Käivad võidupidustused. Nukud tantsivad, küünlad põlevad üha heledama leegiga. Marie ja prints säravad õnnest – nad on jõudnud oma unistuste kuningriiki.

Selgub, et kõik see oli aga hoopis …unenägu. Jõuluõhtu on läbi ning koos sellega ka kõik imed. Endiselt oma unenäo lummuses viibides leiab Marie end kuuse alla istumast, Pähklipureja süles.


Levitaja: Forum Cinemas AS - ESTONIA
Lavastaja: Juri Grigorovitš


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.