Bolshoi Ballett: Sülfiid

Bolshoi Ballett: Sülfiid

Bolshoi Ballet: La Sylphide (2012)

2h 0min  |  Ballett  |  Kinodes alates: 30.09.2012

Herman Severin Levenskiold

Sülfiid (La Sylphide)

Ballett kahes vaatuses

Libreto: Adolphe Naurrit ja Philippo Tagliani

Koreograafia: August Bournonville

Lavastus ja uus koreograafia: Johan Kobborg

Kujundus: Peter Farmer

Muusikaline juht: Pavel Klinitšev

Valgustus: Damir Ismagilov

Sülfiid: Jekaterina Krisanova

James: Vjatšeslav Lopatin

Madge, nõid: Irina Zibrova

Effie, Jamesi mõrsja: Anna Rebetskaja

Gurn: Deniss Savin

Anna, Jamesi ema: Irina Semiretšenskaja

Kaks sõpra: Aleksander Vorobjov, Aleksander Voitjuk

Pas de six: Ivan Aleksejev, Svetlana Pavlova, Maria Prorvitš, Anna Proskurnina, Igor Tsvirko, Klim Jefimov

Vana muusik: Andrei Sitnikov

Esimene sülfiid: Anna Tikhomirova

Kaks sülfiidi: Chinara Alizade, Julia Lunkina

Dirigent: Pavel Klinitšev

Sisu

I vaatus

Šoti härrastemaja

On Jamesi ja Effie pulmapäeva hommik ning James tukub tugitoolis. Tema kõrval põlvitab tiivuline kuju, sülfiid. Ta suudleb meest laubale, mispeale too ärkab hämmeldusega. James üritab võluvat sülfiidi kinni püüda, ent tiivuline olend pääseb põgenema. Kaminani jõudes kaob kaunitar korstnast üles. Murelik James äratab kaaslased, ent keegi neist ei näinud sülfiidi. Saabub Jamesi rivaal Gurn, kes kuuleb, et James on oma kihlatu Effie asemel lummatud kellestki teisest.

Pulmade ettevalmistused on täies hoos. James peaaegu ei märkagi oma mõrsjat. Selle asemel võrgutab Effiet Gurn, kellest neiu aga väljagi ei tee. Viimaks lööb ka James ettevalmistustes kaasa. Ajapikku mõistab ta, et kuigi Effie unistab üha rohkem pulmadest, kipub tema oma unelmates kaugele teispoole häärberimüüre.

Märkamatult on peosaali sooja tuleaseme ette lipsanud vana naine Madge. James ei salli teda esimesest silmapilgust ning peab naise kohalviibimist halvaendeliseks - istub viimane ju seal, kus James nägi viimati sülfiidi. James käsib Madge’il lahkuda, ent Effie rahustab teda. Ta palub, et James lubaks Madge’il mõnele külalisele ennustada. Vana naine kuulutab, et Effie abiellub Gurniga. Raevunud James ähvardab Madge’i, kes seepeale meest sajatab. Effie tõttab pulmaks ümber rõivastuma, jättes segaduses Jamesi üksi.

Jällegi ilmutab end Jamesile sülfiid, avaldab mehele armastust ja kõneleb, et nad kuuluvad kokku. Saabub Gurn, kes uskudes, et tabas Jamesi teise naisega vestlemast, püüab olukorda Effiele paljastada. See tal aga ei õnnestu.

Kui algavad pulmapidustused, ilmub sülfiid taas. Suutmata tiivulise olendi võludele vastu panna, järgneb James talle metsa. Effie jääb murtud südamega maha.

II vaatus

Metsalagendik

Sügaval uttu mähkunud laanes haub Madge kättemaksu. Nõiakatlas valmistab ta kõigile vastupandamatu loori. Udu hajub. Tuleb James koos sülfiidiga, kes näitab mehele oma riiki. Ta toob Jamesile marju ja vett, aga väldib tema embust. Mehe tuju tõstmiseks kutsub sülfiid oma õed, ja mets täitub tiivuliste iludustega, kes tantsivad Jamesile. Kuigi viimane pingutab, ei suuda ta sülfiidi käte vahele haarata.

Effie jõuab koos Jamesi kaaslastega teda otsides lagendikule. Gurn leiab Jamesi kübara, aga Madge veenab teda sellest vaikima. Gurn palub Effie kätt ning Madge’i julgustuse peale on neiu viimaks nõus. Seltskond lahkub noorte pulmi ette valmistama.

Samal ajal otsib James meeleheitlikult sülfiidi. Madge paneb mehe uskuma, et nõiutud loor aitab tal ihaldatu kinni püüda. Sülfiid on loori nähes täiesti selle lummuses ning lubab Jamesil selle oma õlgadele asetada. Seda tehes kasutab mees juhust ja suudleb tiivulist kaunitari. Jamesi embus on aga saatuslik - sülfiidi tiivad langevad maha. Ahastusega märkab James kauguses melu, mis pidanuks olema tema enda pulmapidu. Madge sunnib teda käestlastud õnne jälgima, ja James mõistab, et kättesaamatut taga ajades on ta kõigest kallist ilma jäänud.


Levitaja: Forum Cinemas AS - ESTONIA
Lavastaja: Johan Kobborg


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.