Kurvilise tee legendid

Kurvilise tee legendid

2h 12min  |  Dokumentaal, Sport  |  Kinodes alates: 28.04.2023

“Ott Tänak – The Movie” tegijatel Sterotek Filmis valmib uus dokumentaal Eesti rallilegendidest, kes 80ndatel aastatel NSV Liidu koondises kihutasid. Eestlased olid nii võimekad, et Liidu koondises sõitis igal hooajal mitu meie ekipaaži.

N.Liidu koondise liikme staatus oli tipp ja sinna pääsemine iga võidusõitja unistus, suuresti ka sellepärast, et see oli uks raudse eesriide taha. Sõideti FIA B-rühma homologeeringut omava Lada VFTS-iga, mida valmistati N. Liidu autoekspordiga tegeleva ettevõte Avtoeksport tellimusel aastatel 1982-1987 Vilniuse Transpordivahendite Tehases Lühend VFTS tähendab lihtsustatult Vilniuse transpordivahendite tehast (Vilniusskaja fabrika transportnych sredstv – vene k.). Selle suurejoonelise projekti eestvedajaks oli teenekas võidusõitja, leedulane Stasys Brundza.

Eesti auto-entusiastid on aga üles leidnud meie sõitjate endised masinad ja puhunud neile uue elu sisse. Filmis näidatakse kolme auto taassündi, millega sõitsid omal ajal Ilmar Raissar- Rein Talvar, Vello Õunpuu-Aarne Timusk ja Hardi Mets-Udo Mets.

Tollest ajast on meie rallilegendidel tohutul hulgal rääkimata ja tänapäeval uskumatuna tunduvaid lugusid elust autosportlastena absurdses nõukogude süsteemis ja maailma ralliradadel. Need mehed on ühel aastakümnel olnud Eesti edukaimad sportlased ja oleks kurb, kui väga oluline osa meie autospordist koos nendega lihtsalt ajaloo prügikasti kaoks.

Filmi produtsent on Eero Nõgene, režissöör Tarvo Mölder, stsenarist-toimetaja Kaidi Klein, operaatorid Margus Malm ja Tauno Sirel, tegevprodutsendid Urmas Kibur, Aleksander Ots ja Simo Koskinen.

Sterotek Film on varem tootnud lisaks „Ott Tänak – The Movie“ filmile ja teleseriaalile ka dokumentaalid „Ruja – Keelatud!“, „Emotsionaalsed hobujõud“, „Eesti muld ja Eesti Ruja“, „Lydia“ ja „Päris Rannap“.


Levitaja: Estonian Theatrical Distribution OÜ
Lavastaja: Tarvo Mölder


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.