Aki Kaurismäki retrospektiiv: Varjud paradiisis

Aki Kaurismäki retrospektiiv: Varjud paradiisis

Varjoja paratiisissa

1h 14min  |  Komöödia, Draama, Muusika  |  Kinodes alates: 05.09.2022

Viljandi Kogukonnakino toob legendaarse Soome režissööri Aki Kaurismäki retrospektiivi Viljandi kino Centrumi ekraanidele 5. septembrist 21. septembrini!

Aki Kaurismäki retrospektiivi avafilm "Varjud paradiisis" linastub 5. septembril kinos Centrum kell 19.00. Seansi juhatab sisse retrospektiivi koostaja Tristan Priimägi.

Film linastub soome keeles ingliskeelsete subtiitritega.

„Varjud paradiisis“ (Varjoja paratiisissa, 1986) on Aki Kaurismäki nn. Proletariaaditriloogia esimene film – sellele järgnesid veel „Ariel“ (1988) ja „Tuletikuvabriku tüdruk“ (1990). „Varjude paradiisis“ puhul on kõnekas juba pealkiri, mis on justkui komposiit erinevatest Prantsuse poeetilise realismi filmidest: pool laenatud Marcel Carne „Varjude sadamalt“ (Le Quai des brumes, 1938) ja teine pool samuti Carne „Paradiisi lastelt“ (Les Enfants du Paradis, 1945). Poeetilise realismi sildi alla paigutuvad filmid rääkisid lihtsate inimeste elust lüürilises laadis, tihti lausa melodramaatiliselt. Stiililt selgelt kunstlikus keskkonnas, stuudios üles võetud lugudes saavad elu äärealadele lükatud inimesed proovida viimast õnnelootust, enne kui seegi neilt tihti käest rebitake.

Samuti võiks kirjeldada ka Kaurismäki „Varje paradiisis“. Juba Kaurismäe esimesest filmist „Kuritöö ja karistus“ tuttav prügivedaja Nikander kohtub juhuslikult selveri kassapidaja Ilonaga ja nende vahel hakkavad tekkima suured tunded. Kohmakas romansis avaldab end see väga iseloomulik deadpan-stiil, mis Kaurismäe filme kogu tema karjääri vältel on iseloomustanud. Peaosades kaks tema püsinäitlejat Matti Pellonpää ja Kati Outinen. Kaurismäe filmides on sageli tõotatud maaks just Eesti ja ka siinsed varjud ihkavad paradiisi - Nikander ja Ilona hakkavad unistama paremast tulevikust teispool lahte. - Tristan Priimägi

Aki Kaurismäki retrospektiiv:

5. september “Varjud paradiisis” 1986 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

12. september “Hoia rätikust kinni, Tatjana” 1994

14. september “Juha” 1999

19. september “Mees ilma minevikuta” 2002

21. september “Le Havre” 2011 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

Kogukonnakino on Viljandi väärtfilmihuviliste poolt algatatud ettevõtmine, mis toob vaatajateni iga esmaspäeva õhtul väärtfilme, kinoklassikat ja aeg-ajalt mahub programmi ka Erikolmapäevad dokfilmide programmiga kogu maailmast.

Väärt filmielamust toetab Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Viljandi linn ja Forum Cinemas.


Levitaja: FILMSTOP
Lavastaja: Aki Kaurismäki
Osatäitjad: Kati Outinen, Matti Pellonpää, Sakari Kuosmanen, Esko Nikkari


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.

Pildid