MET Ooper: Talupoja au / Pajatsid

MET Ooper: Talupoja au / Pajatsid

MET Opera: Cavalleria Rusticana / Pagliacci

3h 30min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 25.04.2015

Pietro Mascagni & Ruggero Leoncavallo "Cavalleria Rusticana" / "Pagliacci" (Talupoja au / Pajatsid)

Ooperimaailma kõige traagilisema kaksiketenduse tegevus toimub kahel erineval ajaperioodil ühes ja samas Sitsiilia külakeses. Tenor Marcelo Álvarez teeb suurepärased rollid nii Turidduna "Talupoja aus" kui ka Caniona "Pajatsites". Rae Smith ("Sõjaratsu") lõi "Talupoja au" jaoks mõjuva 1900. aasta külaatmosfääri, mis muutub "Pajatsites" traagilise saatusega vodevillitrupi peatuspaigaks aastal 1948. Õnnetute peakangelannadena astuvad üles Eva-Maria Westbroek ("Talupoja au") ja Patricia Racette ("Pajatsid"). Etenduse lavastas Sir David McVicar. Dirigeerib MET Opera peadirigent Fabio Luisi.

"Talupoja au" on Pietro Mascagni ooper ühes vaatuses, Giovanni Targioni-Tozetti ja Guido Menasci libreto Giovanni Verga samanimelise draama (1884) järgi. Esietendus 17.05.1890 Roomas, Teatro Costanzis. Seda peetakse Mascagni parimaks ja tuntumaks tööks. Üks kõigi aegade enim esitatud oopereid, mis kuulub ooperiteatrite standardrepertuaari. Veristliku stiili esimesi ja väidetavalt paremaid teoseid. Omapärase eksperimendina kasutas selle etenduse puhul helilooja kahe stseeni vahel orkestripala Intermezzot (orkestrisüiti), millest sai kiiresti populaarne kontsernumber. Esitatakse tavaliselt ühel õhtul koos Leoncavallo "I pagliacciga".

Ruggero Leoncavallo ooper "Pajatsid", mis koosneb proloogist ja kahest vaatusest on helilooja libreto, mis tugineb ajalehtede kuritegude reportaažidele. Esietendus 21.05.1892 Milanos, Teatro Dal Vermes. Ärritatud ja intrigeeritud Mascagni "Cavalleria rusticana" tohutust edust, otsustas Leoncavallo samuti komponeerida realistliku teose. Heliloojat süüdistati algselt plagiaadis. Helilooja otsustas kasutada eesriiet, et eraldada tegelik elu näidendist, mida osalised esitavad. Tulemuseks oli meistriteos ja üks paremaid verismi oopereid, mille otsekohe pärast väljatulekut võtsid mängukavva paljud Itaalia teatrid, samuti Berliini, Viini, Praha, Budapesti, Londoni, New Yorgi, Buenos Airese, Stockholmi, Mexico City, Baseli ja Moskva ooperimajad.

Ooperid linastuvad itaalia keeles, inglisekeelsete subtiitritega.


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: David McVicar


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.