MET suvehooaeg 2013: Carmen

MET suvehooaeg 2013: Carmen

MET Opera Summer 2013: Carmen

2h 58min  |  Draama, Romantika, Ooper  |  Kinodes alates: 19.06.2013

Georges Bizet CARMEN

19. juuni kell 19.00 kinodes Coca-Cola Plaza, Ekraan ja Astri

Metroplitan Opera suvehooaja avaetenduseks on The MET HD Live sarja kõige edukam ooperi­ülekanne - Georges Bizet' CARMEN!

Prosper Mérimée samanimelisel novellil põhinev ooper, mille tegelaskujud on pärit otse rahva seast, jutustab seksist, vägivallast ja rassismist. METi CARMENi lavastajaks on maineka Briti teatriauhinna, Laurence Olivier' preemia laureaat, tuntud Briti teatri, filmi ja telerežissöör Sir Richard Eyre, kes on oma lavastust iseloomustanud järgmiselt: „Tegu on vaieldamatult suurepärase teosega. See on igas mõttes seksikas ja ma leian, et see peab olema šokeeriv.“



Võrgutavat mustlannat kehastab noor Läti ooperistaar Elīna Garanča, kellel on lisaks filmistaari välimusele ka unikaalne hääl, suurepärane musikaalsus ja tehnika koos dramaatilise hääleulatusega. Armuvalus Don José rollis astub tema lavapartnerina üles Roberto Alagna. Dirigeerib Yannick Nézet-Séguin.



CARMEN on helilooja Georges Bizet’ tuntuim ja armastatuim teos, mille esietendus toimus Pariisi Opéra Comique’is, 3. märtsil 1875.a. Helilooja ise ei näinud oma tähtteose edu, sest esimesed etendused vilistati välja ja Bizet suri kolm kuud peale esietendust 36-aastasena. Vaatamata teose esietendusel osaks saanud fiaskole on tegu ooperiga, mis on toonud juba rohkem kui sada aastat ikka ja jälle ooperiteatritesse täismaja ja nii mõnigi on leidnud tee ooperikultuuri juurde just tänu sellele Bizet’ teosele.

CARMEN on üks enimmängitavaid oopereid maailmas ja kindlasti teavad paljud nii mõndagi muusikakatket sellest suurepärasest teosest – Bizet´ loodud kaunis muusika elab ka väljaspool ooperi- ja kontsertlavasid, kuna lõike sellest ooperist võime iga päev kuulda kas põimituna tänapäeva popmuusikasse või kasvõi oma mobiiltelefoni helinatena.



Libreto Henri Meilhac ja Ludovic Halévy

Salvestatud The MET: Live in HD sarjas 16. jaanuaril 2010

Kestus: 2:58

NB! Prantsuse keeles, ingliskeelsete subtiitritega!

Metropolitan Opera HD sarja suvehooaeg toob kinoekraanidele maailmakuulsa ooperiteatri viimaste hooaegade menukaimad ooperid. Lisaks CARMENile jõuavad sarja raames taas publiku ette Verdi TRUBADUUR, Rossini ARMIDA, Verdi LA TRAVIATA, Puccini TURANDOT ning Rossini SEVILLA HABEMEAJAJA. Lisainfo: http://www.forumcinemas.ee/Events/suveooper2013


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: Richard Eyre


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.