MET Suvehooaeg 2012: Don Giovanni

MET Suvehooaeg 2012: Don Giovanni

MET Opera Summer 2012: Don Giovanni

3h 20min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 11.07.2012

Wolfgang Amadeus Mozart

DON GIOVANNI

11. juuli 2012 kell 20:00

Donna Anna Marina Rebeka*

Donna Elvira Barbara Frittoli

Zerlina Mojca Erdmann*

Don Ottavio Ramón Vargas

Don Giovanni Mariusz Kwiecien

Leporello Luca Pisaroni

Masetto Joshua Bloom

Komtuur Štefan Kocán

Dirigent Fabio Luisi

Lavastaja Michael Grandage*

Lava- ja

kostüümikunstnik Christopher Oram*

Valguskunstnik Paule Constable

Koreograaf Ben Wright*

*Meti debüüt

Libreto: Lorenzo da Ponte

I vaatus

Don Giovanni teener Leporello valvab Komtuuri maja ees. Korraga tormab välja Komtuuri tütar donna Anna, kes puikleb maskiga don Giovannile vastu. Komtuur kutsub Giovanni duellile, ent saab surma. Giovanni ja Leporello põgenevad. Anna palub don Ottaviol isa surma eest kätte maksta.

Hommikul kohtavad Giovanni ja Leporello donna Elvirat, üht Giovanni endist vallutust, keda mehe reetlikkus on sügavalt haavanud. Leporello kõneleb talle, et ta pole ei esimene ega viimane Giovanni ohver ja näitab Giovanni vallutuste nimekirja.

Giovanni flirdib Masetto ja Zerlina pulmas pruudiga. Elvira soovitab Zerlinal tema eest pageda. Ta hoiatab ka donna Annat, kes ei tea ikka isa surmaja nime ja on palunud Giovannilt abi mõrtsuka leidmiseks. Giovanni sõnul olevat Elvira püstihull, Anna ja Ottavio ei tea, mida või keda uskuda. Ühtäkki tunneb Anna Giovanni hääle ära - just don on tema isa tapja. Ta palub taas Ottaviol kätte maksta. Giovanni on pulmapeolised enda poole kutsunud ja veedab õhtu prassides ning pidutsedes.

Zerlina palub Masettolt andestust. Giovanni juhatab nad mõlemad ballisaali. Saabuvad ka maskides Anna, Elvira ja Ottavio. Giovanni palub Zerlina tantsima ja üritab ta seejärel kõrvalruumi vedada. Naine hüüab appi, ent Giovanni ajab süü Leporello kaela. Anna, Elvira ja Ottavio langetavad maskid ja süüdistavad samuti Giovannit, kes märkamatult minema lipsab.

II vaatus

Leporello vahetab Giovanniga rõivaid ja viib Elvira öisele jalutuskäigule, et isand saaks tema kammerneitsile serenaadi laulda. Masetto ajab talupoegadega Giovannit taga, maskeeritud don juhatab nad valejälgedele ja annab Masettole kõva keretäie.

Leporello, keda Elvira peab ikka Giovanniks, saab Annalt, Ottaviolt, Zerlinalt ja Masettolt hirmsast hurjutada. Elu pärast hirmul Leporello avaldab oma tegeliku pale ja põgeneb. Ottavio tahab Giovannile kätte maksta ja palub teistel Annat valvata. Elvira mõtleb Giovannile, keda ta kõigest hoolimata ikkagi armastab.

Giovanni ja Leporello näevad surnuaias kivist Komtuuri kuju ja kuulevad hoiatust, et hommikuks on Giovannil naeruisu kadunud. Giovanni annab kabuhirmul Leporellole käsu kuju õhtustama kutsuda. Kuju nõustub.

Ottavio palub uuesti Anna kätt, kuid naine keeldub seniks, kuni tema isa mõrtsukale on kätte makstud.

Elvira saabub Giovanni lossi ning teeb viimase meeleheitliku katse ja manitseb meest oma elu muutma. Givanni üksnes naerab ta välja. Ilmub Komtuuri kuju ning palub Givannil pattu kahetseda. Giovanni keeldub ninakalt ning süttib leekidesse. Elvira, Anna, Ottavio, Zerlina, Masetto ja Leporello mõtisklevad tuleviku ja sureliku mehe saatuse üle.

Itaalia keeles, ingliskeelsete subtiitritega

Ooperi kestus: 3 tundi ja 20 minutit. Üks vaheaeg

Salvestatud The MET: Live in HD sarjas 29. oktoobril 2011.a.


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: Michael Grandage


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.