MET Suvehooaeg 2012: Ory krahv

MET Suvehooaeg 2012: Ory krahv

MET Opera Summer 2012: Le Comte Ory

2h 45min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 27.06.2012

Gioachino Rossini

ORY KRAHV | LE COMTE ORY

27. juuni 2012 kell 20:00

Libreto: Eugène Scribe ja Charles-Gaspard Delestre-Poirson

Maailma esmaettekanne: Pariis, Opéra, 20. august 1828.a.

Krahvinna Adèle Diana Damrau

Isolier Joyce DiDonato

Ragonde Susanne Resmark

Ory krahv Juan Diego Flórez

Raimbaud Stéphane Degout

Koduõpetaja Michele Pertusi

Dirigent Maurizio Benini

Lavastaja Bartlett Sher

Lavakujundaja Michael Yeargan

Kostüümikunstnik Catherine Zuber

Valguskujundaja Brian MacDevitt

I vaatus

Prantsusmaa, aasta 1200. Formoutier’ krahv on ühes oma meestega läinud ristisõtta, jättes õe Adèle ja viimase seltsidaami Ragonde’i koju. Noor Ory krahv loodab olukorda ära kasutada. Sõber Raimbaud’ abiga maskeerub ta eremiidiks

ja seab sammud lossi. Külanaised ja talupojad loodavad pühalt mehelt armuasjus nõu. Ory õnnistab neid ja lubab nende soovid täita. Rahva seas on ka Ragonde. Ta räägib Oryle, et meeste äraolekul tõotanud lossidaamid leskedena elada, ent nukrameelsuse küüsis krahvinna Adèle tuleb temalt nõu küsima. Ory on rõõmus, et saab oma südamedaami näha.

Saabub Ory paaž Isolier koos krahvi koduõpetajaga (“Veiller sans cesse”). Õpetaja kahtleb eremiidi isikus ja tõttab abivägesid kutsuma. Seevastu Isolier, kes isandat sugugi ära ei tunne, kõneleb „eremiidile“, et armastab krahvinnat ja kavatseb palveränduriks riietatuna lossi pääseda (Duett: “Une dame de haut parage”). Ory on plaanist vaimustuses ja nõustub aitama, ent loodab selle hoopis enda kasuks pöörata.

Krahvinna on endiselt kurvameelne (“En proie à la tristesse”). Tema jahmatuseks soovitab Ory ravina armuafääri. Krahvinna ihkab Isolierile tundeid avaldada. „Eremiit“ hoiatab, et vabamees Ory paažiga pole mõistlik tegemist teha. Tänulik krahvinna kutsub Ory lossi. Tagasi on jõudnud ka koduõpetaja, kes Isolieri, krahvinna ja seltsidaamide õuduseks Ory krahvi paljastab. Peagi levib uudis, et ristirüütlid on kahe päeva pärast tagasi, ja Ory plaanib enne seda veel kord lossi pääseda.

II vaatus

On õhtu. Lossidaamid arutavad vihaselt Ory salasepitsust. Puhkeb torm ja väljast kostuvad palverändurite abihüüded, kelle väitel Ory neid taga ajavat. Tegelikult on nad nunnadeks rõivastunud Ory krahv ja tema mehed. Krahvinna lubab nad lossimüüride varju. Maskeeritud Ory soovib tänulikkust üles näidata. Jäänud krahvinnaga omavahele, suudab ta vaevu tundeid ohjeldada (Duett: “Ah! quel respect, Madame”). Krahvinna laseb külalistele lihtsa eine tuua ja lahkub. Raimbaud, kes on avastanud lossi veinikeldri, toob kõigile ohtralt joogipoolist (“Dans ce lieu solitaire”). Meeste pummeldamine muutub vagaks palvetamiseks niipea, kui Ragonde kuuldekaugusesse satub.

Isolier teatab krahvinnale, et ööhakul jõuavad ristirüütlid retkelt tagasi. Ragonde tahab sellest ka külalistele kõneleda, ent Ory ära tundnud Isolier otsustab tema kulul nalja visata.

Kui Ory krahvinnat otsima tuleb, kustutab Isolier naise magamistoas tule. Arvates, et toas ootab teda südamedaam, lööb Ory külge hoopiski Isolierile (Trio: “À la faveur de cette nuit obscure”). Pasunahelid teatavad ristirüütlite saabumisest ja Isolier näitab end Oryle. Viimasel ei jää üle muud, kui pageda.

Prantsuse keeles, ingliskeelsete subtiitritega.

Kestus: 2 tundi 45 minutit.

Salvestatud The MET: Live in HD sarjas 9. aprillil 2011.a.


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: Bartlett Sher


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.