MET Opera: Siegfried

MET Opera: Siegfried

4h 45min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 16.05.2012

Richard Wagner

Siegfried

16. mai 2012 kell 18:30 kinos Coca-Cola Plaza

Helilooja libreto

Maailma esiettekanne: Bayreuthi Festspielhaus 16. august 1876.a.

Brünnhilde . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Deborah Voigt

Erda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Patricia Bardon

Siegfried . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Jay Hunter Morris

Mime . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gerhard Siegel

Wanderer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bryn Terfel

Alberich . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Eric Owens

Dirigent . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Fabio Luisi

Lavastaja . . . . . . . . . . . . . . . . . . Robert Lepage

Lavastaja abi . . . . . . . . . . . . . . . .Neilson Vignola

Lavakujundaja . . . . . . . . . . . . . . Carl Fillion

Kostüümikunstnik. . . . . . . . . . . . François St-Aubin

Valguskunstnik . . . . . . . . . . . . . . Étienne Boucher

Videokunstnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pedro Pires

I vaatus

Kääbus Mime sepistab oma kasupojale Siegfriedile mõõga. Ehkki ta vihkab Siegfriedi, loodab ta, et nooruk tapab Nibelungide aaret kaitsva lohe Fafneri - nii saaks Mime võimsa sõrmuse enda valdusesse. Siegfried lööb aga mõõga puruks ja siunab Mime oskamatust. Ta pärib, kes on tema vanemad ja Mime jutustab, kuidas ta leidis Siegfriedi ema Sieglinde, kes poega sünnitades suri. Ta näitab ka Siegfriedi isa mõõga Nothungi tükke. Siegfried käsib mõõga parandada ja lahkub.

Sepikotta astub keegi võõras - see on Rändaja, inimkuju võtnud peajumal Wotan. Ta esitab Mimele väljakutse mõistatusi lahendada, et kaotaja jääks ilma peast. Wotan vastab kõhklematult Mime kolmele küsimusele. Mime teab vastuseid kahele Wotani küsimusele, ent suurest hirmust ei söanda öelda, kes parandab mõõk Nothungi. Wotan lahkub, jättes kääbuse pea „sellele, kes ei tunne hirmu“ ja kes sepistab võlumõõga uuesti.

Siegfried tuleb oma isa mõõka nõutama, Mime vastab, et ei saa seda korda teha. Ta püüab poisile asjata selgitada, mis on hirm, ning paneb ette minna Fafneri koopasse. Siegfried nõustub ja hakkab ise mõõka sepistama. Mime aga valmistab unejoogi, mida Siegfriedile pärast Fafneri tapmist joota.

II vaatus

Mime vend Alberich peidab end Fafneri koopasuu lähedale - ta kavatseb sõrmuse ise tagasi võita. Wotan tuleb teda Mime eest hoiatama. Seejärel äratab ta Fafneri ja kõneleb, et teda tuleb tapma noor sangar. Lohe ei pea seda miskiks ja suigub uuesti unne.

Koidikul saabub Mime koos Siegfriediga, kes äratab sarve puhudes Fafneri. Järgneb võitlus, mille käigus ta lohe tapab. Surev Fafner hoiatab noorukit aarde hukutava mõju eest. Siegfriedi huulile langeb kogemata piisake Fafneri verd, ja korraga mõistab ta linnulaulu, mis juhatab ta koopasse peidetud kullani. Alberich ja Mime jätavad tülitsemise katki, kui Siegfried naaseb koos sõrmuse ja võlukiivri Tarnhelmiga. Lind hoiatab Siegfriedi Mimed usaldamast, ja kui too pakub Siegfriedile unejooki, tapab viimane Mime. Lind siristab Siegfriedile kaunist Brünnhildest, kes suigub leekidest ümbritsetud mäel. Nooruk läheb teda otsima.

III vaatus

Wotan kutsub mäekurus maajumalannat Erdat, et teada saada jumalate saatust. Erda aga väldib vastuseid ning Wotan lepib vältimatuga - jumalate valitsemisel saabub lõpp. Tema ainsaks lootuseks on Brünnhilde ja Siegfried. Siegfried narrib jumalat, keda peab üksnes vanameheks. Siegfried hävitab mõõgalöögiga oda, mis purustas aastate eest Nothungi. Lüüasaanud Wotan taandub.

Siegfried jõuab Brünnhilde mäe tippu. Ta pole iial näinud naist ning peab Brünnhildet meheks. Eemaldanud neidiselt raudrüü, jahmub ta tema ilust ja mõistab viimaks, mis on hirm. Ta äratab neiu suudlusega. Brünnhilde rõõmustab, et just Siegfried ta uuesti ellu äratas. Ta küll püüab armuavaldustele vastu seista, sest maine kirg lõpetaks tema surematu elu, kuid loobub ja vastab Siegfriedi armastusele.

Saksa keeles, ingliskeelsete subtiitritega

Kestus: ~4 h. 45 min.


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: Robert Lepage


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.