Riitus

Riitus

The Rite

1h 55min  |  Draama, Põnevik, Õudus  |  Kinodes alates: 25.03.2011

Tõsielulistel sündmustel põhinev „Riitus“ jutustab skeptilisest ususeminari tudengist Michael Kovakist (Colin O’Donoghue), kes osaleb vastutahtmist Vaticani eksortsismikursusel. Roomas kohtab ta ebaortodoksset Isa Lucast (Anthony Hopkins), kes tutvustab talle usu pimedamat poolust - Rooma katoliku usu riitust kurjade vaimude välja ajamiseks.

Film põhineb ajakirjanik Matt Baglio romaanil, mis jutustab loo ameerika vaimulikust, Isa Gary Thomasest, kes õpib eksortsistiks. Isa Gary sai Californias koguduse hingekarjasena töötades piiskopilt kutse tulla Rooma eksortsismi õppima. Esialgu üllatunud ja vastumeelsustki tundev vaimulik võttis kutse vastu ning alustas õpinguid, mille käigus õpiti muuhulgas eristama tõeliselt kurivaimust vaevatut vaimuhaigest. Ta osales kogenud itaalia eksortsisti käe all rohkem kui 80 eksortsismiüritusel.

Kogemused muutsid tema arusaama vaimumaailmast ning tegid temast kui ratsionaalsest skeptikust aktiivselt tegutseva eksortsisti, kes nägi hea ja halva vahelist võitlust sootuks uues valguses. Ajakirjanik Matt Bagliol avanes võimalus viibida väljaõppel ja Isa Gary kaaskonnas. Suur osa sellest, mida ta teada sai, oli loogiliselt seletamatu.

Kurjast vaimust vaevatu varased märgid on soovimatus suhelda, apaatsus, püsiv värin mõnes jäsemes, negatiivne reaktsioon pühade objektide suhtes ja millegi võõra tunnetamine.

Novembris peetud katoliku kiriku piiskoppide kongressil Baltimore’is pälvis Isa Gary lugu ka ajakirjanduse tähelepanu. Kõnealusel kongressil arutati nn „eksortsismikoolide“ rajamist, rahuldamaks tõusvat vajadust kurjade vaimude peletamise riituste järele.


Levitaja: ACME FILM OÜ
Lavastaja: Mikael Håfström
Osatäitjad: Anthony Hopkins, Colin Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Toby Jones, Rutger Hauer, Nico Toffoli, Marta Gastini, Maria Grazia Cucinotta, Arianna Veronesi, Andrea Calligari
Links: Ametlik kodulehekülg


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.