MET Ooper: Valküür

MET Ooper: Valküür

MET Opera: Die Walküre (2012)

4h 30min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 14.05.2012

Richard Wagner

Valküür / Die Walküre

14. mai 2012 kell 18:30 kinos Coca-Cola Plaza

Helilooja libreto

Maailma esmaettekanne: Müncheni õukonnateater, 26. juuni 1870.a.

Wotan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bryn Terfel

Brünnhilde . . . . . . . . . . . . . . . . Deborah Voigt

Siegmund . . . . . . . . . . . . . . . . Jonas Kaufmann

Sieglinde . . . . . . . . . . . . . . . . Eva-Maria Westbroek

Fricka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Stephanie Blythe

Hunding . . . . . . . . . . . . . . . . . Hans-Peter König

Dirigent . . . . . . . . . . . . . . . . . . . James Levine

Lavastaja . . . . . . . . . . . . . . . . . . Robert Lepage

Lavakujundaja . . . . . . . . . . . . . . Carl Fillion

Kostüümikunstnik. . . . . . . . . . . . François St-Aubin

Valguskunstnik . . . . . . . . . . . . . . Étienne Boucher

Interaktiivne projektsioon. . . . . . . Holger Förterer

Videograafika. . . . . . . . . . . . . . . . Boris Firquet

I vaatus

Vaenlaste eest pagedes satub Siegmund tundmatusse majja. Siegmund ja Sieglinde kiinduvad teineteisesse. Sieglinde abikaasa Hunding pärib võõralt, kes too on. Selgub, et Hunding on tema vaenlaste hõimlane ja kavatseb Siegmundiga hommikul võidelda.

Siegmund hüüab appi oma isa Wälset, kes lubanud talle mõõga. Sieglinde uinutab Hundingi unerohuga. Naine jutustab mõõgast, mida keegi pole puu seest välja suutnud tõmmata (“Der Männer Sippe”). Siegmund lubab Sieglinde pealesunnitud abielust päästa ja võrdleb oma tundeid Sieglinde vastu armastusabieluga (“Winterstürme wichen dem Wonnemond”). Siegmund jutustab oma isast. Sieglinde taipab, et Siegmund on tema kaksikvend. Siegmund tõmbab mõõga puu seest välja, kuulutab Sieglinde oma mõrsjaks ja rõõmustab Wälsungite liidu üle.

II vaatus

Peajumal Wotan räägib oma valküürist tütrele Brünnhildele, et neiu peab võitluses Hundingiga kaitsma tema surelikku poega Siegmundi. Wotani kaasa Fricka käsib kaitsta Hundingi abielumeheõigust. Jumalannat ei kõiguta Wotani väide, et Siegmund aitaks neil Nibelungide sõrmuse tagasi saada. Wotan on sunnitud järele andma. Ta räägib Brünnhildele Reini kullast ja Alberichi needusest (“Als junger Liebe Lust mir verblich”). Brünnhilde on jahmunud, et isa käsib tal hoopis Hundingi eest võidelda. Siegmund lohutab pelglikku mõrsjat ja valvab teda uinudes. Brünnhilde ilmutab end talle ja jutustab talle peatsest surmast (“Siegmund! Sieh auf mich!”). Siegmund pole nõus mõrsjast lahkuma ja ähvardab end ühes temaga tappa. Brünnhilde otsustab Siegmundi aidata. Siegmund võitleb Hundingiga, ent Wotan purustab tema mõõga ja Siegmund sureb. Brünnhilde ja Sieglinde põgenevad. Wotan tapab Hundingi ja kavatseb tütart karistada.

III vaatus

Brünnhilde kaheksa valküüridest õde on teda Sieglinde seltsis nähes üllatunud. Wotani viha peljates ei soostu nad teda varjama. Sieglinde on meeleheitel, kuni kuuleb Brünnhildelt, et ootab Siegmundilt last. Ta haarab mõõgakillu ja jookseb Wotani eest metsa peitu. Wotan võtab Brünnhildelt surematuse ja ähvardab tema õdesid samaga. Brünnhilde veenab isa, et talle vastu hakates täitis ta tegelikult isa tahtmist. Wotan ei anna alla: Brünnhilde peab uinuma ja saab selle mehe omaks, kes ta leiab. Valküür palub kaitseks tulemüüri, et ainult vapraimast vapraim kangelane lunastaks oma tasu. Mõlemad taipavad, et kangelaseks saab laps, keda Sieglinde oma südame all kannab. Kurvastusega ütleb Wotan tütrest lahti (“Leb’ wohl, du kühnes, herrliches Kind”), Ta annab Brünnhilde silmile suud ja võtab temalt surematuse ning kutsub tulejumal Loki, kes ümbritseb kalju tulemüüriga. Wotan lausub loitsu, et tulemüürist saab võitu ainult see, kes trotsib tema oda.

Saksa keeles, ingliskeelsete subtiitritega

Kestus: ~4 h, 30 min.


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: Robert Lepage


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.