Aki Kaurismäki retrospektiiv: Le Havre - sadamalinn

Aki Kaurismäki retrospektiiv: Le Havre - sadamalinn

Le Havre

1h 33min  |  Komöödia, Draama  |  Kinodes alates: 21.09.2022

Viljandi Kogukonnakino toob legendaarse Soome režissööri Aki Kaurismäki retrospektiivi Viljandi kino Centrumi ekraanidele 5. septembrist 21. septembrini! Retrospektiivi kuraatoriks on filmiajakirjanik Tristan Priimägi.

Aki Kaurismäki retrospektiivi viies ja ühtlasi ka viimane film "Le Havre - sadamalinn" linastub 21. septembril kinos Centrum kell 19.00.

Seansi juhatab sisse Tristan Priimägi.

Film linastub prantsuse keeles ingliskeelsete subtiitritega.

1992. aastal püüdis tegelane nimega Marcel Marx Kaurismäe filmis „Boheemlaste elu“ koos kahe teiste kunstnikuga endal Pariisis hinge sees hoida. Nüüd on Marx (André Wilms) oma kunstilistele ambitsioonidele käega löönud ja jõudnud Pariisist sadamalinna Le Havre’i, kus ta tegutseb kingaviksijana ja elab argielu oma naise Arlettyga (Kati Outinen), kuni ta teed ristuvad noore illegaalse Aafrika põgeniku Idrissaga (Blondin Miguel) ja Marx otsustab poisi oma kaitse alla võtta.

„Le Havre - sadamalinn“ on hea näide, kuidas Aki Kaurismäki on endiselt täielikus tippvormis, loominguliselt tugevalt inspireerituna Euroopa põgenikukriisist, mille käigus suhtusid suhtusid mitmed Euroopa riigid, sealhulgas Soome tema arvates probleemi pealiskaudselt ja ilma piisava emotsionaalse investeeringuta. Tundub, et ühest filmist selle teema käsitlemisest ei piisanud, sest ka järgmises, oma seni viimases täispikas filmis „Teispool lootust“ (2017) jätkab ta põgenikukriisi erinevate tahkude uurimisega oma iseloomulikus humoorikas vormis.

„Le Havre - sadamalinn“ on „Boheemlaste elu“ järel Kaurismäe teine prantsuskeelne film ja Cannes’is saatis seda võrdlemisi suur edu – film sai filmikriitikute ühenduse FIPRESCI parima filmi auhinna, koer Laika võitis aasta parema koerarolli preemia Palm Dog, ja oikumeeniline žürii pidas seda samuti parimaks filmiks, kirjeldades „Le Havre’i“ kui „oodi lootusele, solidaarsusele ja vendlusele“.

Tutvustuse autor: Tristan Priimägi

Aki Kaurismäki retrospektiiv:

5. september “Varjud paradiisis” 1986 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

12. september “Hoia rätikust kinni, Tatjana” 1994

14. september “Juha” 1999

19. september “Mees ilma minevikuta” 2002

21. september “Le Havre - sadamalinn” 2011 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

Kogukonnakino on Viljandi väärtfilmihuviliste poolt algatatud ettevõtmine, mis toob vaatajateni iga esmaspäeva õhtul väärtfilme, kinoklassikat ja aeg-ajalt mahub programmi ka Erikolmapäevad dokfilmide programmiga kogu maailmast.

Väärt filmielamust toetab Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Viljandi linn ja Forum Cinemas.


Levitaja: FILMSTOP
Lavastaja: Aki Kaurismäki
Osatäitjad: André Wilms, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin, Kati Outinen


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.

Pildid