Aki Kaurismäki retrospektiiv: Juha

Aki Kaurismäki retrospektiiv: Juha

Juha

1h 17min  |  Komöödia, Draama, Romantika  |  Kinodes alates: 14.09.2022

Viljandi Kogukonnakino toob legendaarse Soome režissööri Aki Kaurismäki retrospektiivi Viljandi kino Centrumi ekraanidele 5. septembrist 21. septembrini! Retrospektiivi kuraatoriks on filmiajakirjanik Tristan Priimägi.

Aki Kaurismäki retrospektiivi kolmas film "Juha" linastub 14. septembril kinos Centrum kell 19.00.

Film linastub soome keeles ingliskeelsete subtiitritega.

Juha ja Marja elavad ilusat ja naiivset talu-elu seni, kuni linnast saabub müstiline võõras Shemeikka, kes võrgutab Marja ja viib ta endaga kaasa dekadentsesse Helsingisse. Elu linnas pole aga parem kui elu maal, ja elu maal pole parem kui elu linnas. On vaid üks lõputu ebaõiglus, mille veeretab inimeste ette juhus, mis ilmutab end meile just siis, kui kõik tundub olevat kõige paremas korras.

„Juha“ on Kaurismäe filmograafias ainulaadne teos, sest see pole mitte üksnes mustvalge, aga ka tummfilm. Kaurismäki oli otsustanud „Juha“ tummfilmina üles võtta siis, kui mõistis, et tema ainus kandidaat Shemeikka rolli, prantslane André Wilms, ei räägi sõnagi soome keelt. Samas avanes nii võimalus avaldada suurt austust kõigile armastatud tummfilmitegijatele, ja rääkida dramaatilist armastuslugu veenvalt pildi ja näitlejate kaudu, ilma teksti abita (kui osad vahetiitrid välja arvata). Tummfilmiformaat toob kaasa teatud lihtsustuse, ja seetõttu on kõik tegelased nagu šabloonid: pahelise Shemeikka auto on isegi mustvalges filmis nii punane-punane nagu ka suurlinna ööelu ihaleva Marja huuled.

Ka siin ei varja Kaurismäki oma lemmikuid: Shemeikka auto kannab firmanime Sierck, mis on ilmselt viide melodraamade suurmeistrile Douglas Sirkile, ning politseis on tahvlil miskipärast Ameerika filmitegijale Sam Fullerile omistatud fraas „Arrest this man!“.

Tutvustuse autor: Tristan Priimägi

Aki Kaurismäki retrospektiiv:

5. september “Varjud paradiisis” 1986 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

12. september “Hoia rätikust kinni, Tatjana” 1994

14. september “Juha” 1999

19. september “Mees ilma minevikuta” 2002

21. september “Le Havre” 2011 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

Kogukonnakino on Viljandi väärtfilmihuviliste poolt algatatud ettevõtmine, mis toob vaatajateni iga esmaspäeva õhtul väärtfilme, kinoklassikat ja aeg-ajalt mahub programmi ka Erikolmapäevad dokfilmide programmiga kogu maailmast.

Väärt filmielamust toetab Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Viljandi linn ja Forum Cinemas.


Levitaja: FILMSTOP
Lavastaja: Aki Kaurismäki
Osatäitjad: Kati Outinen, Sakari Kuosmanen, André Wilms, Markku Peltola


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.

Pildid