Aki Kaurismäki retrospektiiv: Hoia rätikust kinni, Tatjana

Aki Kaurismäki retrospektiiv: Hoia rätikust kinni, Tatjana

Pidä huivista kiinni, Tatjana

1h 2min  |  Komöödia, Romantika  |  Kinodes alates: 12.09.2022

Viljandi Kogukonnakino toob legendaarse Soome režissööri Aki Kaurismäki retrospektiivi Viljandi kino Centrumi ekraanidele 5. septembrist 21. septembrini! Retrospektiivi kuraatoriks on filmiajakirjanik Tristan Priimägi.

Aki Kaurismäki retrospektiivi teine film "Hoia rätikust kinni, Tatjana" linastub 12. septembril kinos Centrum kell 19.00.

Film linastub soome keeles ingliskeelsete subtiitritega.

Kui Kaurismäki 1986. aasta film „Varjud paradiisis“ pakub veel Eestit kui unistust, siis filmis 1994. aasta filmis „Hoia rätikust kinni, Tatjana“ saab see tegelikkuseks. Aga algab ikkagi kõik Soomes nagu alati. Romantilise komöödia avasammud: Poika ja poika meets tyttö ja tyttö. Poisid on Soomest, tüdrukud aga ida poolt, Tatjana Eestist ja Klavdia Venemaalt. Voolujooneline vana auto, mille sisse on ehitatud vinüülimängija (!) ja stiilne rokabilly-heliriba viivad fantastilise neliku rännakule, kus keelebarjäärist üle ronimise asemel valitakse tähendusrikas vaikimine ja kohmakas kommunikatsioon saab Kaurismäe taolise meistri käes üheks lõputuks siiruse, satiiri ja stiili allikaks.

Retrolik road movie toob nad aga lõpuks 90ndate Tallinnasse, mis on konstrueeritud mingisuguse postsovetliku unenäona, eriti, kui tunda Tallinna kaarti ja püüda mõista, milline käänak millise nurga taha välja viib. Nagu Kaurismäe filmid alati, suudab ka „Hoia rätikust kinni, Tatjana“ viia vaataja mingisse igatsusseisundisse parema maailma järele, mis meile igapäevaselt kipub käest ära kaduma.

Lisaks Kaurismäe tavanäitlejatele Kati Outinenile (Tatjana) ja Matti Pellonpääle (Reino) osalevad siin kandvates rollides Sleepy Sleepersi ja Leningrad Cowboysi asutaja Mato Valtonen ja filmi nimiosas hilisem Soome Filmi Sihtasutuse välissuhete juht Kirsi Tykkyläinen.

Tutvustuse autor: Tristan Priimägi

Aki Kaurismäki retrospektiiv:

5. september “Varjud paradiisis” 1986 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

12. september “Hoia rätikust kinni, Tatjana” 1994

14. september “Juha” 1999

19. september “Mees ilma minevikuta” 2002

21. september “Le Havre” 2011 / Sissejuhatuse teeb Tristan Priimägi

Kogukonnakino on Viljandi väärtfilmihuviliste poolt algatatud ettevõtmine, mis toob vaatajateni iga esmaspäeva õhtul väärtfilme, kinoklassikat ja aeg-ajalt mahub programmi ka Erikolmapäevad dokfilmide programmiga kogu maailmast.

Väärt filmielamust toetab Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Viljandi linn ja Forum Cinemas.


Levitaja: FILMSTOP
Lavastaja: Aki Kaurismäki
Osatäitjad: Kati Outinen, Matti Pellonpää, Kirsi Tykkyläinen, Mato Valtonen


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.

Pildid