Bolshoi Ballett: Romeo ja Julia

Bolshoi Ballett: Romeo ja Julia

Bolshoi Ballet: Romeo and Juliet (2013)

2h 25min  |  Ballett  |  Kinodes alates: 12.05.2013

Sergei Prokofiev

Romeo ja Julia

Ballett kahes vaatuses (K-12)

William Shakespeare’i samanimelise näidendi alusel

Juri Grigorovitš’i versioon Sergei Prokofiev, Sergei Radlov ja Adrian Piotrovski libretost

Koreograaf: Juri Grigorovitš

Dekoratsioonid ja kostüümid: Simon Virsaladze

Muusikaline juht: Andrei Anihhanov

Valguskunstnik: Mihhail Sokolov

Koreograafi assistent: Vasili Vorohhobko

KOREOGRAAFIA:

Juri Grigorovitš: Pärast 1946. aastal Leningradi Balletikooli astumist sai Juri Grigorovitšist solist tollases Leningradi Kirovi-nimelises Ooperi- ja Balletiteatris kuni 1962. aastani. 1964. aastal liitus ta Suure Teatriga, kus töötas kunstilise juhina aastani 1995. Tema kuulsaimad tööd on „Pähklipureja“, „Spartacus“ ja „Ivan Julm“.

AJALUGU:

William Shakespeare’i näidendil põhinev „Romeo ja Julia“ on üks maailma populaarsemaid ballette. Sergei Prokofjevi „Romeo ja Julia“, mille Leningradi Kirovi-nimeline Ooperi- Ja Balletiteater tellis juba aastal 1934, esietendus Kirovi laval alles 1940. ja Suures Teatris 1964. aastal. Algus oli konarlik - kaks truppi lükkasid esmalt tagasi teema, siis sammud, mille tantsijad kuulutasid tantsitamatuks, ja lõpuks partituuri, mida peeti kuulamiskõlbmatuks. Tänapäeval loetakse nimetatud balletti Prokofjevi väärtuslikemaks teoseks, seda tänu meloodilisele inspiratsioonile, rütmide vaheldusrikkusele

ja meeldejäävatele peategelastele. 1978. aastal tõi Juri Grigorovitš Sergei Prokofjevi seade Pariisi Ooperi ja järgmisel aastal Suure Teatri lavale. Tänapäevases versioonis on taastatud esmalavastuse koreograafia. Esietendus toimus Suures Teatris 21. aprillil 2010. aastal. Siinses versioonis on Shakespeare’i tragöödia muutunud äärmiselt abstraktseks. Kirjaniku loodust on saanud üldistatud ja argiste asjadeta maailm, mis vabastab lava kõigist põhiteemaga seostumatutest detailidest. Grigorovitš kujundas peategelase isiklike mälestuste põhjal Natalia Bessmertnovast, oma kõige esimesest Juliast (1978) ja peamisest inspireerijast.

SISU:

Vürst Escaluse meelehärmiks viib Capulettide ja Montecchide rivaalitsemine Verona linnas verevalamiseni. Montecchide pärija Romeo on ahastuses, sest Rosaline ei vasta tema armastusele. Lohutuseks veenab sõber Mercutio teda tulema ballile, mille Capuletti korraldab oma tütrele Juliale sobivate peigmeeste leidmiseks. Romeo saabub Capulettide majja ballile maskeerituna. Kui Romeo kohtub Juliaga, armuvad nad teineteisesse esimesest pilgust. Peagi rabab neid avastus, et nad kuuluvad kahte vaenutsevasse perekonda.

NB! Ballett on alla 12.a. lastele mitte soovitav


Levitaja: Pathé Live
Lavastaja: Juri Grigorovitš


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.