Bolshoi Ballett: Bajadeer

Bolshoi Ballett: Bajadeer

Bolshoi Ballet: La Bayadere

3h 15min  |  Ballett  |  Kinodes alates: 27.01.2013

Ludwig Minkus

Bajadeer (La Bayadere)

Ballett kolmes vaatuses

Libreto: Marius Petipa ja Sergei Khudekov

Koreograaf: Marius Petipa

Koreograafia uusversioon: Juri Grigoroviš

Etenduses on kasutatud fragnemte Vahtang Tšabukiani, Nikolai Zubkovski ja Konstantin Sergeevi lavastustest.

Dekoratsioonid ja kostüümid on valmistatud esimese lavastuse (1877.a) eskiiside põhjal, ning taastatud Valeri Levental, Valeri Firsovi, Nikolai Šaronovi ja Nikolai Svitidtsikov’i eestvedamisel.

Muusikaline juht: Aleksander Kopilov

KOREOGRAAFIA:

Marius Petipat (Prantsusmaa, 1818-1910) peetakse üheks ajaloo mõjukaimaks ballettmeistriks ja koreograafiks. Peterburi Keiserliku Teatri pikaajalise peaballettmeistrina (1871-1903) tunnustust kogunud Petipa lõi üle viiekümne balleti ning andis uue elu arvukatele teiste ballettmeistrite teostele. Enamik tema koreograafiatest on klassikalise balletirepertuaari nurgakivid.

Juri Grigorovitš: Pärast 1946. aastal Leningradi Balletikooli astumist sai Juri Grigorovitšist solist tollases Leningradi Kirovi-nimelises Ooperi- ja Balletiteatris kuni 1962. aastani. 1964. aastal liitus ta Suure Teatriga, kus töötas kunstilise juhina aastani 1995. Tema kuulsaimad tööd on „Pähklipureja“, „Spartacus“ ja „Ivan Julm“.

AJALUGU:

Marius Petipa tähtteost „Bajadeer“ etendati esmakordselt Peterburi Keiserlikus Teatris aastal 1877 grandioosse lavastusena, mis kujutas saladuslikku Indiat ning keelatud armastust püha tantsijanna Nikiya ja sõdalase Solori vahel. Balletistseen, mida tuntakse nime all „Varjuderiik“, on üks kuulsamaid klassikalise balleti katkendeid. Seda peetakse üheks abstraktse balleti varajasimaks näiteks. Ehkki Venemaal oli tegu silmapaistva teosega, jäi ballett Läänes kauaks tundmatuks.

SISU:

Solor peab ühes noorte sõdalastega jahti. Enne metsaminekut saadab ta fakiiriga bajadeer (templitantsija) Nikiyale sõna, et tuleb õhtul tema juurde. Kohtudes vannuvad Nikiya ja Solor teineteisele igavest truudust. Nad ei tea, et neiusse samuti armunud brahmiin ehk preester kuuleb neid pealt ning on otsustanud kätte maksta. Ta tõttab saladust paljastama radžale, kes on valinud Solori oma armastatud tütre Gamzatti peiuks. Kokkuleppest teadmata lubab Nikiya pruutpaari kihluspidustustel tantsida.

Armukade brahmiin, kes tahab lasta Solori tappa ja Nikiya endale saada, räägib radžale, et sõdalane on bajadeerile armastust vandunud. Radža ei kanna Solori peale viha, küll aga tõotab surma Nikiyale. Jutuajamist pealt kuulnud Gamzatti kutsub bajadeeri paleesse ja püüab teda armastatust loobuma meelitada. Ootamatult haarab raevunud Nikiya pistoda ning püüab Gamzattit tappa. Neiu peatub viimasel hetkel ja põgeneb, tundes äärepealt sooritatud roima ees õudust. Nagu isagi, nii tõotab ka Gamzatti bajadeerile surma…

Kestus: 3:30


Levitaja: Pathé Live
Lavastaja: Juri Grigorovitš


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.