MET Suvehooaeg 2012: Lucia di Lammermoor

MET Suvehooaeg 2012: Lucia di Lammermoor

MET Opera Summer 2012: Lucia di Lammermoor

2h 40min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 25.07.2012

Gaetano Donizetti

LUCIA DI LAMMERMOOR

25. juuli 2012 kell 20:00

Lucia Anna Netrebko

Edgardo Pjotr Beczala

Enrico Mariusz Kwiecien

Raimondo Ildar Abdrazakov

Dirigent Marco Armiliato

Lavastaja Mary Zimmerman

Lavakujundaja Daniel Ostling

Kostüümikunstnik Mara Blumenfeld

Valguskunstnik T. J. Gerckens

Koreograaf Daniel Pelzig

Libreto: Salvadore Cammarano, põhineb Walter Scotti romaanil The Bride of Lammermoor

Maailma esietendus: Napoli, Teatro San Carlo, 26.09.1835

I vaatus

Enrico Ashtonile kuuluva Lammermooride lossi maadel märgatakse öist sissetungijat. Valveülem Normanno saadab mehed võõrast otsima. Saabub ärevil Enrico. Tema vara on ohus ning vaid korraldatud abielu tema õe Lucia ja lord Arturo vahel suudaks nende pere päästa. Lucia õpetaja, kaplan Raimondo meenutab Enricole, et tütarlaps on ikka veel leinas oma kadunud ema pärast. Kuid Normanno avaldab saladuse, et Lucia varjab armastust Edgardo di Rawenswoodi vastu, kes on Ashtoni põline vihavaenlane. Enrico on marus ning vannub tulist kättemaksu. Tema mehed naasevad otsingretkelt ning kinnitavad, et sissetungijaks polnud ei keegi muu kui Edgardo. Enricot haarab meeletu raev.

Koidikul ootavad Lucia ja tema sõbratar Alisa Edgardot lähedalasuvas metsatukas allika veerel. Luciale tundub, et allikavees viirastub armukadeda kallima noahoobist hukkunud tütarlapse kuju. Alisa ärgitab teda Edgardot hülgama, kuid Lucia kinnitab jumalakeeli, et Edgardo armastus toob tema ellu määratut rõõmu ning võidab kõik takistused. Saabub Edgardo ning jutustab, et peab poliitikaasjus Prantsusmaale sõitma. Enne lahkumist soovib ta Enricoga vaenukirve maha matta. Lucia palub aga nende armastust endiselt saladuses hoida. Edgardo nõustub ning nad vahetavad armastuse märgiks sõrmuseid, vandudes teineteisele vankumatut truudust.

II vaatus

Möödunud on mõni kuu ja käes on Lucia ning Arturo pulmapäev. Normanno kinnitab Enricole, et on Lucia ja Edgardo kirjavahetuse salamisi kõrvaldanud ning võltsinud Edgardo kirja, milles too Luciale teataks, et armastab teist naist. Kui kapten läheb peigmeest tervitama, siseneb Lucia, kes endiselt venda trotsib. Enrico näitab talle võltsitud kirja. Luciat tabab meeletu südamevalu, kuid Encrico veenab teda Arturoga naituma ning peret päästma. Ebrico lahkub ning Raimondo, kes samuti usub Lucia purunenud armastust, meenutab tütarlapsele tema kadunud ema ning ärgitab õekohust täitma. Lucia nõustub viimaks ja Raimondo lausub, et tema ohverdus tasutakse taevariigis.

Saabuvad pulmakülalised, et olla tunnistajas abielulepingu allkirjastamisele ja pruutpaari õnnitleda. Enrico vabandab Lucia nukrat olekut ema leinamisega. Lucia kirjutab vastumeelselt abielulepingule alla. Äkitselt tormab sisse Edgardo, nõudes šokeeritud pulmaseltskonna ees mõrsjat enesele. Arturo ja Enrico käsivad Edgardol lahkuda, kuid too kuulutab kõigile, et nad Luciaga on kihlatud. Kui Raimondo näitab talle Lucia allkirjaga abielulepingut, neab Edgardo neiu maapõhja, rebib sõrmuse Lucia sõrmest ning lahkub, muserdatuna raevust ja meeleheitest.

III vaatus

Edgardo pöördub läbi tormimaru tagasi oma lagunevasse isamajja, Hundikalju torni. Äkitselt saabub Enrico, kes pilkab Edgardot ja sõnab, et naitunud Luciat ning Arturot ootab peagi ees kirglik öö pulmakambris. Enrico ja Edgardo lepivad koidikuks Ravenswoodi haudade juures kokku duelli.

Lammermoori lossis katkestab Raimondo ootamatult pulmapeo teatega, et Lucia on hullumeelsushoos Arturo tapnud. Peagi vaarub ballisaali verine Lucia. Aru kaotanud ning vaheldumisi õrnuse, ülevoolava rõõmu ja hirmu käes vabisev Lucia meenutab salakohtumisi Edgardoga ning näeb painest haaratuna oma pulmaööd Edgardo käte vahel. Lucia vannub kujuteldavale Edgardole, et ei saa temata iial õnnelikuks ning loodab kallimaga taevariigis kohtuda. Naasnud Enrico on Lucia teguviisist marus, kuid taipab peagi, et õde on mõistuse kaotanud. Segase ja kõrvakiiludest tulvil sõnavahetuse järel vennaga kukub Lucia kokku.

Kalmistul ahastab Edgardo, et ei suuda Luciata elada, ning loodab duellist, et see tema õnnetule elule lõpu teeb. Lammermoorist lahkuvad pulmakülalised räägivad talle, et Lucia olevat suremas ning hüüdnud tema nime. Edgardo kiirustab lossi Lucia juurde, kuid Raimondo saab edasi anda vaid sõnumi tütarlapse surmast. Meeleheites Edgardo ihkab Luciaga taevas ühineda ning võtab endalt elu.

Itaalia keeles, ingliskeelsete subtiitritega.

Kestus: 2 tundi 40 minutit.

Salvestatud The MET: Live in HD sarjas 7. veebruaril 2009.a.


Levitaja: The Metropolitan Opera


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.