MET Suvehooaeg 2012: Anna Bolena

MET Suvehooaeg 2012: Anna Bolena

MET Opera Summer 2012: Anna Bolena

3h 30min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 20.06.2012

Gaetano Donizetti

ANNA BOLENA

20. juuni 2012 kell 20:00

Anna Bolena Anna Netrebko

Giovanna Seymour Jekaterina Gubanova

Smeton Tamara Mumford

Lord Riccardo Percy Stephen Costello

Enrico VIII Ildar Abdrazakov

Dirigent Marco Armiliato

Lavastaja David McVicar

Lavakujundaja Robert Jones

Kostüümikunstnik Jenny Tiramani

Valguskunstnik Paule Constable

Koreograaf Andrew George

Libreto: Felice Romani

I vaatus

Inglismaa, 1536. Õukondlased sahistavad, et kuninganna Anna on kuninga soosingust peagi ilma, sest Henry VIII on uuesti armunud. Ilmub õuedaam Jane Seymour, kellele Anna oma muret kurdab. Anna palub paažil tujutõstmiseks laulda. Laulusõnad meenutavad tema esimest armastust, kellest ta kuningaga naitudes loobus.

Jane, kes ongi kuninga uus armsam, tunneb reetmise pärast süüd. Saabub Henry, kes jagab Jane’ile ohtralt armuavaldusi ja lubab talle abielu, au ning kuulsust. Jane on mures Anna saatuse pärast, ent tagasiteed ta ei näe.

Anna vend lord Rochefort kohtab ootamatult lord Riccardo Percyt, kuninganna kunagist armsamat. Pagendusest pääsenud Percy on kuulnud Anna kannatustest ning pärib, kuidas naisel läheb. Rochefort vastab põiklevalt. Percy tunnistab, et ka tema elu on olnud õnnetu. Saabub kuningas ühes jahiseltskonnaga, tema järel Anna koos õuedaamidega. Kuningas tervitab abikaasat jahedalt ning lausub Percyle, et pagendusest pääsemise võlgneb too Annale. Tegelikult loodab kuningas Anna ja Percy lõksu meelitada ning annab käsu nende järel nuhkida.

Kuningannasse armunud paaž Smeton kavatseb tagastada pisikese portree kuningannast, mille ta oli pihta pannud. Ta poeb peitu, kui kuuleb Annat ja Rocheforti. Viimane veenab Annat Percyga kohtuma. Peagi saabubki Percy, kes avaldab kuningannale taas armastust. Anna küll tunnistab, et kuningas teda abikaasana ei salli, kuid palub Percyl leida siiski keegi teine, keda armastada. Percy haarab mõõga ja ähvardab end tappa. Sel hetkel tormab kambrisse aga Henry. Smeton kinnitab jumalakeeli kuninganna süütust, ent kuninga kätte satub portree, mida too peab truudusetuse tõendiks. Anna, Percy ja Smeton vahistatakse.

II vaatus

Anna peab oma Londoni eluruumides vangipõlve. Jane tuleb Annale ütlema, et kui viimane tunnistab tundeid Percy vastu ning oma süüd, pääseb ta hukkamisest ja kuningas saab uuesti abielluda. Anna keeldub, needes naist, kellest saab tema järeltulija. Jane tunnistab üles, et tema ongi kõnealune naine. Jane’i sõnul on siiski süüdlane kuningas, mitte tema.

Smeton annab valetunnistuse, milles kuulutab ennast kuninganna armukeseks. Ta usub, et säästab nõnda Anna elu. Tegelikult otsustab see aga Anna saatuse. Anna sõnab kuningale, et on valmis surema, kuid palub end kohtupidamise häbist säästa. Percy väitel olnud nad Annaga abielus, enne kui temast sai kuninga naine. Henry teatab, et peagi saab tema kaasaks väärilisem naine. Jane anub kuningat Anna elu eest, aga Henry ei võta teda kuulda. Kohus otsustab: kuninglik abielu lahutatakse ja Anna hukatakse koos oma kaasosalistega.

Anna on arukaotuse äärel. Ta näeb end vaimusilmas oma pulmapäeval ning meenutab plikapõlvearmastust Percy vastu. Smeton süüdistab end Anna surmamõistmise pärast. Kostuvad kirikukellad ja kahuripaugud - kuningas abiellus uuesti. Ühtäkki muutub Anna mõistus selgeks. Ta neab värsket kuningapaari ning valmistub hukkamiseks.

Itaalia keeles, ingliskeelsete subtiitritega

Ooperi kestus 3h, 30 min. Ühe vaheajaga

Salvestatud The MET: Live in HD sarjas 15. oktoobril 2011.a.


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: David McVicar


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.