MET Ooper: Figaro pulm

MET Ooper: Figaro pulm

MET Opera: Le Nozze di Figaro

3h 52min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 18.10.2014

Wolfgang Amadeus Mozart "Le Nozze di Figaro" (Figaro pulm)

Richard Eyre'i lavastatud Mozarti meistriteost dirigeerib MET Opera muusikaline juht James Levine. Klassikaliselt 19. sajandi Sevilla mõisas toimuva komöödia tegevus on toodud uuenduslikult hiliste 1920ndate kuldajastusse. Suurepärane bassbariton Ildar Abdrazakov teeb hiilgava rolli kavala kammerteenri Figarona, Marlis Petersen astub üles krahvinna kammerneitsi ja Figaro pruudi Susanna, Peter Mattei filangroobist krahvi, Marina Poplavskaja krahvinna ning Isabel Leonard krahvi himura paaži Cherubino rollis.

"Figaro pulm" on W.A. Mozarti koomiline ooper neljas vaatuses, millele on kirjutanud libreto Lorenzo da Ponte prantslase Pierre-Augustin Beaumarchais' näidendi Le mariage de Figaro (1784) järgi. Esietendus 1.05.1786 Viinis, Burgtheateris.

Ligi 80 muusikanumbrist ja resitatiivist koosneva oopuse komponeerimine võttis aega vaid napilt kuus nädalat. Teos oli väljatulekul mõõdukalt edukas ja teda esitati vaid 9 korda ent üheksa kuud hiljem toimunud Praha esietendus tekitas positiivse furoori. Sealt levis etendus Itaalia ja Saksamaa teatrilavadele.

Tegemist on ühe väljapaistvama, populaarsema ja humaansema ooperiga, mis kunagi loodud. See on helilooja keskmise loominguperioodi meistriteos, mis paistab silma karakterite sügava iseloomustuse ja ansamblite plastilisuse ja haaravuse poolest. Alates 1934.aastast, mil teost esitati Glyndebourne'is, kujunes 20.saj populaarsemaks Mozarti ooperiks tõrjudes sellelt positsioonilt 19.saj valitsenud Don Giovanni.

Ooper linastub itaalia keeles, inglisekeelsete subtiitritega.


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: Richard Eyre


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.

Pildid