MET Opera: Falstaff

MET Opera: Falstaff

3h 20min  |  Ooper  |  Kinodes alates: 14.12.2013

"A splendid cast is headed by the powerhouse Italian baritone Ambrogio Maestri, who simply owns the role of Falstaff... He makes Falstaff a charming rapscallion and sings with consummate Italianate style." —New York Times

"With the splendid Ambrogio Maestri singing the knightly knave and the incomparable James Levine in the pit, [Falstaff] is an evening of pure delight." —Huffington Post

Otseülekanne 14. detsembril 2013 kl 20.00 Tallinnas, Tartus ja Narvas

otseülekande salvestatud kordused 15. ja 26. detsembril Coca-Cola Plazas

Giuseppe Verdi FALSTAFF

Giuseppe Verdi viimaseks jäänud ooper FALSTAFF, mis on peamiselt traagiliste lugude suurmeistrina tuntud helilooja populaarseim koomiline lavateos. Tänu oivaliselt leidlikule orkestreeringule, virtuoosselt vaheldusrikkale partituurile ja sädelevalt vaimukale libretole kuulub Verdi FALSTAFF tänini paljude ooperiteatrite põhirepertuaari.

Meisterliku libreto autoriks on Arrigo Boito, kes võttis ainest William Shakespeare'i näidendites "Windsori lõbusad naised" ja „Henry IV“ esinenud rüütel Falstaffi värvikatest seiklustest. Lustakas lugu sisaldab küllaga nakatavat huumorit ja situatsioonikoomikat ning sealt ei puudu ka õrn romantika. Samas ei ole tegu kerglase jandiga, eluõhtule läheneva helilooja partituur sisaldab ka lüüriliselt melanhoolseid noote ning kulmineerub elurõõmu ülistava fuugaga.

Ooperi nimitegelane, volüümikas ja ablas Falstaff on ennastimetlev elunautlejast päevavaras, kes vaevleb oma ülevoolavalt priiskava eluviisi tõttu pidevas rahapuuduses ning otsustab oma finantsprobleemide lahendamiseks võrgutada mõne rikka proua. Falstaffi poolt sihikule võetud Windsori lõbusad ja riuklikult salakavalad koduperenaised otsustavad aga anda tüütule austajale ühe korraliku õppetunni.

Käesolev Robert Carseni lavastus, mis esietendus 2012. aastal koostöös Suurbritannia Kuningliku Rahvusooperi ja Milano La Scala ooperiteatriga, jõudis tänavu detsembris Giuseppe Verdi 200. juubeliaasta raames ka New Yorgi Metropolitan Opera lavale. Carsen on oma lavastuses toonud tegevustiku 15. sajandi Inglismaalt 1950. aastatesse – see oli põhjapanevate ühiskondlike muutuste aeg, mil hakkasid murenema seni valitsenud sotsiaalsed normid ja struktuurid ning aadelkond kaotas keskklassi tugevnedes suurema osa oma rikkusest ja mõjuvõimust.

Sir John Falstaffi rollis astub üles võrratu itaalia bariton Ambrogio Maestri, kellele see on kujunenud tõeliseks tähtrolliks maailma prestiižsematel ooperilavadel. Lisaks peaosalisele on Verdi kirjutanud suurepärased rollid tervele hulgale värvikatele kõrvaltegelastele. Metropolitan Opera lavastuses kannavad Verdi ooperi ette võrratud osatäitjad – Falstaffi narritavate prouade Alice Fordi ja Meg Page´i rollides esinevad Angela Meade ja Jennifer Johnson Cano, emand Quicklyna teeb vaimuka osatäitmise Stephanie Blythe, noori armunuid Nanettat ja Fentonit kehastavad Lisette Oropesa ja Paolo Fanale ning armukadeda isand Fordi rollis astub üles Franco Vassallo.

Metropolitan Opera „Falstaffi“ otseülekandel oli dirigendipuldis Meti armastatud muusikaline juht James Levine, kes naaseb publiku ette pärast selgroovigastusest tingitud pikka eemalolekut. Levine´i sõnul on Verdi „Falstaff“ parimatest parim, kuuludes koomiliste ooperite koorekihti. „Parim tähendab loomulikult ühtlasi ka seda, et tegu on väga keeruka partituuriga, mis on dirigendile tõsiseks väljakutseks,“ selgitab Levine, kes on oma pika karjääri jooksul juhatanud seda ooperit Metis enam kui 50 korral.

Robert Carseni lavastatud FALSTAFF jõuab Metropolitan Opera lavale koostöös Suurbritannia Kuningliku Ooperi, La Scala ooperiteatri, Kanada Ooperikompanii ja Hollandi Ooperiga.


Levitaja: The Metropolitan Opera
Lavastaja: Robert Carsen
Links: The Met Live in HD @ facebook, The Met Live in HD 2013-14, The MET: FALSTAFF, The MET In focus: FALSTAFF, The MET New Production: FALSTAFF


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.