The Berliner Philharmoniker Live in Cinemas

The Berliner Philharmoniker Live in Cinemas

2h 10min  |  Muusika  |  Kinodes alates: 08.03.2013

Forum Cinemas ootab muusikahuvilisi 8. märtsil toimuvale Berliini Filharmoonikute kontserdi otseülekandele.

Dirigeerib lätlane Andris Nelsons ning kava kannab pealkirja "Sümfoonilised maailmad - Mozart, Wagner, Šostakovitš". Kontsertettekande sissejuhatuseks näeme intervjuud orkestriga ja lavataguseid ettevalmistusi.

Kavas:

Wolfgang Amadeus Mozart

Sümfoonia nr 33 B-duur

Richard Wagner

"Tannhäuser", avamäng

Dmitri Shostakovich

Sümfoonia nr 6

Essees “On the Overture” („Avamängust“) hoiatas Richard Wagner heliloojatest kolleege, et nad „hoiduks süžeedetailide üksluise kujutamise teelt ”. Kui süžeedetailid selguvad juba prelüüdi käigus, ei suuda helilooja enam „dramaatilist ideed välja mängida“. „Tannhäuseri“ prelüüdis piirdus Wagner koraali-sarnase tromboonikoori („Wartburg“), särava kromatismi („Veenusemägi“) ja võrratu lõpuapoteoosiga, mis vihjasid süžee põhiideedele, ning alustas “üksnes orkestriga, mis jäljendas joiguvaid palverändureid ”.

Wagneri ruumilise muusikatausta täiendamiseks kasutab Andris Nelsons Mozarti 1779.a Salzburgis komponeeritud tööd - sümfooniat nr 33 B-duur KV 319. Ludwig Finscher on seda kirjeldanud kui “erakordselt õrna kammersümfooniat”, mis algselt koosnes kolmest osast; Viini kontsertesinemise jaoks lisati hiljem ka menuett. Aastal 1785 avaldas Viini kirjastus Artaria selle üheskoos sümfooniaga nr 35 D-duur (“Haffner”), ja teoseid saadab tänini publikumenu.

Lõpetuseks on Nelsons valinud Šostakovitši sümfoonia nr 6, mis tuli tema dirigeerimisel ettekandmisele 2008.a, mil temast sai 30aastasena Sir Simon Rattle’i mantlipärija Birminghami sümfooniaorkestri dirigendina. Leopold Stokowski sõnul esitles ta heliloojat kui “meistrit, kes loovast kujutlusvõimest ja muusikalisest kindlusest kantud õhkkonnas pidevalt arenes ”.

Andris Nelsons

“Andris Nelsonsist saab üks mõjukamaid Wagneri loomingu dirigente 21. sajandi, isegi mistahes sajandi lõikes.“ Birmingham Post

“Üks dirigeerimisringkonna suurlootusi. 30aastane lätlane on muusikamaailma musterkuju.”

Der Tagesspiegel Andris Nelsonsist

Andris Nelsons sündis Riia muusikute perekonnas. Karjääri alustas ta trompetimängijana Läti Rahvusooperis, ühtlasi võitis ta mitmeid lauluvõistlusi (muuhulgas Läti muusikaauhinna väljapaistvate saavutuste eest muusikavaldkonnas). Pärast õpingute lõpetamist Riias sai temast Aleksander Titovi õpilane Peterburis; aastast 2002 on ta õppinud Mariss Jansonsi käe all.

Aastatel 2003 - 2007 töötas Andris Nelsons Läti Rahvusooperi muusikajuhina ning jätkas aasta hiljem samal ametipostil Birminghami sümfooniaorkestris. 2009.a lõppes tema ametiaeg Loode-Saksa filharmooniaorkestri peadirigendina.

Andris Nelsons dirigeerib pidevalt Londoni Kuninglikus Ooperis Covent Gardenis, New Yorgi Met-is, Viini ja Berliini Riigiooperis. 2010.a suvel tegi ta debüüdi Bayreuthi festivalil, dirigeerides Hans Neuenfelsi lavastatud „Lohengrini“. Andris Nelsons on külalisdirigendina üles astunud selliste rahvusvahelist tunnustust kogunud orkestrite eesotsas, nagu Viini Filharmoonia, Amsterdami Kuningliku Kontserdimaja orkester, Baieri Raadio sümfooniaorkester, Berliini Riigikapell, Londoni filharmooniaorkester, Zürichi Tonhalle orkester, Bostoni sümfooniaorkester ja New Yorgi filharmooniaorkester.

Esmakordselt dirigeeris ta Berliini Filharmoonikuid 2010.a oktoobris (2012.a veebruaris Brahmsi ja Straussi teoseid).


Levitaja: Berlin Phil Media GmbH
Lavastaja: Robert Gummlich
Links: Official Site


    

Osta pilet

Valitud kinodes antud kuupäeval filmi seansse ei ole.